De zalen bieden ruimte aan gezelschappen van 20 to 400 personen.

Historie

Het voormalige stadhuis werd vanaf 1862 gebouwd aan de Laan van Schuddegeest door J.W. Arnold. Deze miljonair was destijds juist teruggekeerd uit Indonesië en bouwde het statige pand als een herenhuis met aan de voorzijde het Willemspark en aan de achterzijde het Alexanderveld waar militairen van de Alexanderkazerne excerceerden. Achter het huis liet Arnold nog twee koetshuizen bouwen. In 1897 werd het pand eigendom van de minister van Buitenlandse Zaken, waarna Graaf van Rechteren Limpurg hem als eigenaar opvolgde. Deze liet zijn bezit, geïnspireerd door de neorenaissance, in 1902 een ware metamorfose ondergaan

In 1910 verkocht Graaf van Rechteren Limpurg het huis aan de gemeente Den Haag. Het stadhuis aan de Groenmarkt was te klein geworden, en van 1912 tot 1972 heeft de gemeenteraad op de Javastraat vergaderd.

In deze raadzaal werden ook de eerste twee vrouwelijke raadsleden geïnstalleerd. Burgemeester J.A.N. Patijn zei in zijn toespraak tot de raad dat hij de benoe-ming van deze vrouwen ".. een gebeurtenis van belang in de geschiedenis van onze gemeente" achtte (in die tijd hadden v rouwen alleen passief kiesrecht). Het gebouw is vele jaren gebruikt als trouw-locatie; onder meer zijn hier enkele koninklijke huwelijken gesloten: van prinses Margriet met Pieter van Vollenhoven (1967), en van prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst (2001).

De verloving van Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst werd op 16 december 2000 aangekondigd. Het burgerlijk huwelijk werd door de Haagse burgemeester Wim Deetman in de Oude Raadzaal voltrokken op 17 mei 2001.

Naar de homepage